Scorul in bowling

Cel mai des întâlnit tip de bowling este acela în care se folosesc 10 popice de bowling. Un meci de bowling este considerat complet atunci când jucătorul reușește să doboare toate cele 10 popice.  Un joc de bowling constă în zece frame-uri. Într-un frame jucătorul are drepul la două încercări pentru a doborî toate cele 10 popice.

Se înregistrează fiecare număr de popice doborâte în fiecare frame, iar totatul se calculează în funcție de progresul fiecărui jucător. Jucătorul care va acumula cel mai ridicat punctaj pe durata jocului va câștiga partida. Punctajul poate fi mai mare decât numărul popicelor doborâte atunci când se realizează strike-uri sau spare-uri. „Un strike” este realizat atunci când popicele sunt doborâte cu prima lansare a frame-ului respectiv.

În locul a 10 puncte pentru fiecare frame, în cazul unui strike la cele 10 punctajul va fi 10 plus numărul de popice doborâte în următoarele lansări. „Un spare” este realizat atunci când popicele rămase după prima lansare vor fi doborâte după cea de-a doua lansare în cadrul aceluiași frame. Punctajul pentru realizarea frame-urilor respectiv va fi 10 plus numărul de popice doborâte la următoarea lansare. „Un dublu” constă în două strrike-uri consecutive. „Un triplu” constă în trei strike-uri consecutive. O cvadruplă (hambone sau four beggar) constă în patru lansări consecutive. „Un cvintuplu” (five beggar sau „dropping the nickel”) constă în patru lovituri consecutive. „Un sextuplu” (six pack) constă în șase lovituri consecutive. Dacă în fiecare frame al jocului se realizează un strike, punctajul jucătorului va fi de 300 iar jocul poate fi considerat „un joc perfect”. Pentru a acumula punctajul maxim de 300 jucătorul va trebui să realizeze 12 strike-uri consecutive.

 

În jocul de bowling cu nouă popice un strike este realizat dacă sunt doborâte toate cele nouă popice.