Bowlingul prin lume

sursa: wikipedia

Liga de Bowling  – informatii generale

  •  Liga de Bowling este un sport de grup ce constă în confruntarea dintre câteva echipe de bowling. Majoritatea ligilor de bowling sunt compuse din echipe de jucători care se întâlnesc o dată pe săptămână și, de obicei, la acceași oră și în aceeași zi. În ligă pot exista și echipe formate din trei sau patru jucători. Ligile pot fi formate fie din echipe compuse numai din bărbați, fie numai din femei sau pot fi mixe. Ligile de bowling au fost înființate imediat după crearea celui mai modern joc de bowling. Jocul de bowling cu zece popice este o formă de bowling modernă, înființată în anul 1875 în orașul New York.

 

  •  În majoritatea ligilor de bowling fiecare echipă joacă câte trei jocuri la fiecare întâlnire. În prima săpămână a ligii, se stabilesc media și handicapul fiecărui jucător (in cazul in care nu exista grupe valorice). Handicapul reprezintă totalitatea punctelor cu care o echipă a fost pusă în inferioritate de echipa adversă.  

 

  •  Pe lângă buna dispoziție care vine odată cu formarea unei echipe și cu lansarea bilei pe pistă în scopul de a doborî cele 10 popice, există și distracția venită de pe urma festivitatilor de premiere si recunoasterea celor mai buni din Liga. Scopul acestora este de a stimula jucătorii de bowling. Membrii echipelor pariază sume de bani pentru jocul de bowling. Pariurile se fac pe strike-uri sau pe spare-uri. Prima persoană care realizează un anumit număr de strike-uri sau de spare-uri va câștiga suma de bani pe care ceilalți o pun în joc. Dacă într-o săptămână sau două nu există niciun câștigător, celelalte sume puse în joc se adaugă la suma deja existentă până când va exista în cele din urmă un câștigător.

 

  •  Ligile de Bowling atrag în mod normal persoanele mai în vârstă, fie că este vorba de duck pin bowling (se joacă cu popice mai scurte iar bila are mâner) sau de un joc obișnuit de bowling. Totuși, în ultima perioadă, ligile au fost formate doar din persoane tinere. Aceste ligi oferă copiilor oportunitatea de a învăța tehnicile care stau la baza jocului de bowling. Pentru început, copiii vor avea la dispoziție barele de protecție până când, pe măsură ce avansează, acestea nu vor mai fi necesare. Barele de protecție se folosesc pentru a nu permite bilei să ajungă în șanțurile de pe marginea pistei, astfel că șansele de a lovi popicele sunt mult mai ridicat.

 

  • Liga de bowling din Ungaria – 40 eur taxa de participare la fiecare meci, echipe de cate 4/4 jocuri. In aceasta Liga sunt aproximativ 10 echipe. Baza de selectie a Federatiei din Ungaria este de 70 jucatori. 2 sau 3 echipe sunt cat de cat bune iar restul sunt jucatori de nivel mediu. Farkas Ianos si Luminita nu vor sa participe din urmatorul motiv: “Taxa este mare si nu avem cu cine sa ne batem, nu avem cum sa evoluam pentru ca nivelul de joc este modest”

 

  • Una din Ligile de bowling ale Austriei – 18 eur taxa de participare la fiecare meci, echipe de cate 6/6 jocuri. Se joaca o data pe luna in sali diferite ajungand la 20-24 echipe, fara nici un fel de handicap de valoare. In aceasta liga joaca si cei mai buni jucatori din Austria, federatia avand baza de selectie de aprox 1.000 jucatori amatori si profesionisti. Cuplul Farkas participa in Austia si chiar au castigat una din editii luand un premiu de 15oo eur/echipa urmati de  locul 2 – 1200 eur,  locul 3 – 800 eur

 

  • Ligi de bowling in SUA – erau acum un an circa 80.000 de ligi doar in USBC. Sunt ligi de diverse feluri, liga cea mai raspandita fiind cea de amatori cu 3 jocuri, in duo sau in trio. Exista si ligi sport, unde se joca pe simulari de ungeri din PBA sau pe alte ungeri mai dificile. nu stiu sa va spun de tarife, dar prin licee si colegii este gratuit, sau platesc doar pistele. Selectia este mixta, exista turnee de calificare, o parte sunt selectati de antrenori si o parte ca rezultat al concursurilor anuale tip campionat. exista circa 2,5 milioane de jucatori legitimati la USBC, iar numarul depiste depasea 100.000, fiind totusi la jumatate fata de anii ’80. se estimeaza ca peste 100 de milioane de americani joaca macar o data pe an bowling.