BOWLINGKNOLEDGE by JOE SLOWINSKI

EL DORADO si EL DIABLO

 

 • Compozitia chimica a bilelor din ziua de azi combinata cu flare-ul acestora duce la indepartarea uleiului de pe pista de bowling intr-un ritm foarte rapid. Pentru a reusi sa iei decizii pro-active de lane play (locul de unde joci, trasa…etc.), jucatorii trebuie sa stie ca depletarea uleiului este cel mai important factor care influenteaza tranzitia pistelor si schimbarea evolutiei bilei pe pista.

 

 • Cu etape de frecare in evolutie, marja de eroare cu care se confrunta un jucator creste initial dupa care descreste, daca jucatorul nu este proactiv in ceea ce priveste mutarea pe pista. Fara a fi constient de conditiile de pista si cunostintele necesare, un jucator nu poate capitaliza (profita de) prezenta marjei de eroare si nici sa faca mutari atunci cand aceasta marja a scazut.
 • In paralel cu cele de mai sus, intelegerea TRANZITIEI si SCHIMBAREA ECHIPAMENTULUI DE JOC sunt cheile mentinerii unui scor bun. Stapanirea tranzitiei este una dintre cele mai mari provocari pentru un jucator care doreste sa evolueze de la un jucator bun la unul foarte bun.

 

 • Factori ca depletarea uleiului, layout-ul bilelor (gaurirea), compozitia chimica a suprafetelor bilelor, coeficientul de frecare al suprafetelor (bila – pista) si abilitatea individuala a fiecarui jucator de a manipula bila de bowling se combina atunci cand bila atinge pista si progreseaza prin cele trei faze ale sale in drum spre popice (skid, hook, roll). In acest scenariu, bila ii arata jucatorului despre cum se schimba pista. Acest lucru necesita cunostinte despre bowling pentru a recunoaste cum si cand se modifica ungerea de la fresh (poaspat) la early transition (transizie timpurie) catre middle transition (tranzitie intermediara) si late transition (tranzitie tarzie).
 • Fara aceasta capacitate de recunoastere si mutarile aferente, bowlerii pierd popice.

 

 • In acest articol, vom vorbi despre EL DORADO si EL DIABLO. Cele doua personaje principale reprezinta conceptele / zonele de frecare “buna” si “rea” de pe pista. Ceea ce veti invata este o lectie fundamentala. Concret, morala povestii este sa ajungeti la EL DORADO si sa evitati EL DIABLO.
 • Cu acest concept simplu va puteti creste marja de eroare si sa va mentineti scorurile mari.

 

 • SA DEFINIM “EL DORADO” si “EL DIABLO”

 

 • Pana sa facem cunostinta cu EL DORADO si EL DIABLO sa incepem cu un adevar simplu despre cum este conceputa o ungere. Cele mai multe dintre ungeri au mai putin ulei la starsit datorita reducerii volumului de ulei prin design-ul acestora conic longitudinal. In concordanta, unul dintre obiectivele bowlerului este acela de a manipula sfarsitul ungerii pentru a creste marja de eroare (in special pe fresh).
 • Acesta este un exemplu bun pentru un jucator cu abilitatea de a rata la stanga sau la dreapta. In functie de cum se usca pista, frecarea ajuta jucatorul in crearea unei zone de joc care da scor.Aceasta zona de frecare de la capatul ungerii o vom numi EL DORADO.

 

 • EL DORADO este un prieten cu beneficii. E ca si cum ai gasit legendarul Oras de Aur, este zona in care doresti sa te afli cu bila datorita marjei mare de eroare creata prin procesul de manipulare a pistei. EL DORADO creste scorul si este o zona prietenoasa care te rasplateste bine.
 • Pe masura ce bowlerii continua jocul prin aceeasi zona, pista se usuca si zona de frecare incepe sa se apropie de linia de fault si intra in zona de mijloc a pistei (bila citeste mai devreme pista pe acelasi traseu). Frecarea din mijlocul pistei (middlane friction) se transforma in “frecare rea” sau EL DIABLO.

 • EL DIABLO nu este o zona prietenoasa care face ca bila sa piarda din energie (lose carry) datorita miscarii reduse si lipsei fenomenului de “hold” (ex. HOLD =  scap bila in centru insa datorita uleiului existent pe pista in acea zona bila ramane pe trasa fara frecare mare cu pista si ajunge in zona pocketului cu energia necesara unui strike). Miscarea bilei in EL DIABLO este ceaa ce eu numesc “Y”.

 

 •  “Y” este o situatie de sub/supra (over/under) cauzata de frecarea rea din EL DIABLO. Daca un jucator rateaza la exterior bila pierde din energie si are lipsa de reactie pentru a reveni spre pocket cu un carry bun (energie). Invers, daca un jucator rateaza la interior, va face ca bila sa reactioneze devreme si sa rateze pocket-ul. Aceste ratari sunt exemplificate in imaginea urmatoare (cele doua trase descriu litera Y), zonele albe indica zone ce frecare crescuta.

 

 

 • DACA VEZI “Y”-ul DE CE JOCI PE ACOLO?

 

 • Frecarea rea din EL DIABLO se prezinta ca o reactie necontrolata a bilei in fata jucatorului (over/under). Pentru a exemplifica asta, eu le spun jucatorilor sa-si aduca aminte de lovituri in care au ratat la dreapta si bila nu a avut “recovery” pentru a reveni in pocket sau cand au ratat la stanga si bila nu a avut “hold” pentru a ajunge in pocket si a ajuns in Brooklyn. Acest fenomen reflecta prezenta EL DIABLO.
 • Cand un jucator rateaza la exterior, bila trece prin zona EL DIABLO, pierde axa de rotatie si intra in roll devreme fapt ce duce la energie scazuta in popice. Daca bila intra in roll devreme, aceasta nu mai poate schimba directia cand da de frecarea de la capatul pistei. Iese drept din ulei si nu mai poate intoarce, asta ducand la un unghi inadecvat pentru a face carry in popice. La polul opus, cand jucatorul rateaza la interior bila schimba directia devreme si nu se poate mentine in pocket.
 • Pentru a evidentia acest concept, pun intrebarea : Daca vezi Y-ul atunci de ce joci in zona aia? Aceasta intrebare intareste faptul ca trebuie sa urmariti miscarea bilei si sa fiti proactivi. Daca nu va uitati la miscarea bilei si urmariti numai popicele veti rata transformarea EL DORADO in Y.

 

 • PENTRU A AJUNGE LA EL DORADO TREBUIE SA EVITATI EL DIABLO

 

 • Pe o ungere proaspata nu exista nici EL DORADO, nici EL DIABLO. Un jucator talentat va folosi sesiunea de incalzire si coechipierii sai pentru a dezvolta zona EL DORADO la capatul ungerii. In timp ce EL DORADO apare va creste marja de eroare a jucatorului si scorul. In timp va incepe sa apara EL DIABLO, aceasta situatie poate fi observata fie pentru nu mai aveti carry sau hold. La volume similare de ulei pe pista, in cazul ungerilor lungi EL DIABLO va apare mai devreme ca in cazul ungerilor medii (este logic deoarece acelasi volum distribuit pe o arie mai mare poate fi uscat/luat de bile mai usor).
 • O harta de success a lane play-ului necesita ca jucatorul sa recunoasca fenomenul EL DIABLO si sa evite dezvoltarea acestei zone de frecare rea.
 • Acest lucru se face cel mai bine prin schimbarea trasei si a formei trasei bazandu-te pe secventa folositii arsenalului de bile.
 • Aveti inclus un exemplu visual al unei ungeri medii pentru a vedea cum migreaza unghiul de lansare a bilei in nevoie de a evita EL DIABLO si gasi EL DORADO.

 

 

 • A FACE FATA LUI EL DIABLO

 

 • Pe ungeri medii si lungi cea mai buna metoda de a evita EL DIABLO este mutarea continua la interior.
 • Pe masura ce progresati la interior forma loviturii trebuie sa se schimbe pentru a ajunge in zona EL DORADO cu axa de rotatie necesara.
 • Din perspectiva sistemului de target-are (tintire) trebuie sa va mutati punctul focal si breackpoint-ul in interior.

 

 

 • EXPERIMENTATI EL DORADO SI EL DIABLO LA ANTRENAMENTE

 

 • Un jucator bun trebuie sa constientizeze influentele frecarii bune (EL DORADO) sau frecarii rele (EL DIABLO). Acesta este un proces intreg de observare si gandire combinat cu, cunoasterea propriului arsenal de bile. Constientizarea vine cu antrenamentele si observarea in timp a miscarii bilelor aruncate in masura ce pista intra in tranzitie.

 

 

 • CONCLUZIE

 

 • Intelegerea influentei frecarii asupra evolutiei bilei este un skill fundamental pentru jucatorii care vor sa ajunga in esalonul superior al sportului nostru. Dezvoltand nivelul de intelegere a miscarii bilelor pe pista este un proces evolutionist care se produce numai prin antrenamente dedicate, intelegerea miscarii bilelor (layout – gaurire; suprafata bila, miez bila, surface = finish-ul suprafetei = lucioasa, mata etc.) si experienta din tunee. Asa cum spun intotdeauna “indemanarea si nivelul de cunostinte in bowling nu poate fi realizat prin inghitirea unei pilule magice”. Mai degraba pentru a realiza bowlingul de elita este nevoie de timp. Antrenamentele specifice si planificarea detaliata se afla la baza acestui aspect.

 

 • Acum depinde de voi.
 • Observati cu adevarat miscarea bilei pe pista, observati schimbarile in timp. 
 • Vedeti Y-ul?
 • Daca da MUTATI-VA!!!!!! pentru ca probabil este déjà prea tarziu.
 • Reflectati la ce s-a intamplat cu miscarea bilei pana sa apara Y-ul.
 • Fiti atenti la ceilalti jucatori de pe pista voastra!
 • Cum se schimba miscarea bilei in cazul lor?
 • Combinatia intre a observa ce face bila voastra si bilele celorlalti jucatori de pe pista cu voi va va ajuta sa fiti proactivi in efectuarea mutarilor si luarea de decizii.
 • VIZITATI-VA OPERATORUL DE PRO-SHOP CERTIFICAT IBPSIA pentru a va ajuta in a va configura un arsenal de bile special pentru a gasi EL DORADO si a evita EL DIABLO.

 

Sursa: http://bowlingknowledge.info/index.php?option=com_content&task=view&id=282&Itemid=1

1 COMENTARIU

 1. viziunea de mai sus e corecta, dar valabila pentru cateva cazuri si e extrem de simplista.
  ne deranjeaza foarte mult uscarea zonei mediene, dar fenomenul cel mai periculos este uscarea heads-ului (zona din fata, de langa linie), foarte posibila la anumite ungeri, ceea ce duce la mutari paralele.

  ceea ce rebuie sa urmarim este sa avem o evolutie cvasi-liniara a bilei pana in zona de intorcere, astfel incat miscarea de intorcere a bilei sa fie previzibila si planificabila.
  can se usuca zona mediana avem mai multe posibilitati- mutarea (stanga sau dreapta) nu neaparat la interior), sau schimbarea bilei cu una mai „lunga”, care sa traverseze mai bine zona mediana.

  pe ungere medie observam ca mutarile sunt diferite stanga sau dreapta, functie de jucator, si nu sunt nu neaparat catre interior.
  pe ungerile lungi sunt frecvente mutarile la interior sau jucarea aproximativ a aceleasi zone, dar cu schimbarti succesive de bila (frecvent la fete).

  simplificarea si premestecarea de gen fast-food a viziunilor despre ungeri implica multe capcane, care pot fi depasite doar cu o buna pregatire teoretica si multa experienta de concurs.

  uscarea zonei mediene poate fi si ea de mare ajutor, fiindca zonele tind sa fie una in prelungirea celeilate si daca ai o bila potrivita se genereaza un „uscat” lung, pe 2 zone, iar tie nu-ti ramane decat sa-l copiezi de la inceput, situatie foarte frecventa pe ungeri house.