” Tehnicile de finalizare asigura consistenta in lansarea bilei. Exista numeroase moduri de a-ti analiza jocul, dar cel mai elocvent este pozitia la linie. Pozitia la linie, in esenta, este un produs secundar al miscarii pe approach, astfel incat aceasta va va oferi toate informatiile de care aveti nevoie, in scopul de a analiza ceea ce ati facut bine si gresit, conducand pana la release si follow-trough. Putini jucatori evalueaza aceasta parte a swing-ului si vizualizeaza ce au facut pana in acel moment. De dragul definirii, exista o mica diferenta intre finish si urmarirea lansarii de la linie”posting of the shot”. Din punct de vedere al bowlingului ne vom referi la „finish” ca punctul critic/momentul in care bila paraseste mana.”

de Stephen Padilla (USBC – Training Specialist)

Aceasta include folough-trough si extensia,  dar trebuie sa constientizati feeling-ul (senzatia produsa de miscarea pe approach si de swing) pana la release, precum si cum arata pozitia dupa ce lansarea este efectuata. Ca specialist USBC, imi place sa folosesc mai multe vizualizari pentru a evalua finish-ul unui bowler. Cele mai bune unghiuri de vizualizare sunt din spate si din lateral. Aceste perspective ofera o imagine buna asupra finish-ului unui atlet. Filmarea este un alt mod excelent de a evalua finish-ul.

Cei mai multi bowleri USBC nu au antrenori personali, și mai putini au echipamente video pe care le pot folosi pentru a capta biomecanica lor. Cu toate acestea, exista diverse elemente ale finializarii pe care un  jucator poate sa le constientizeze chiar daca este obsevat de altcineva sau filmat.

FINISH-ul- Bucata cu bucata

Mentineti pozitia la linie si creati o imagine mentala a urmatoarelor elemente:

VEDEREA DIN SPATE

UMERII

Umarul bratului de aruncaretrebuie sa fie mai jus pozitionat decat umarul bratului de echilibru.In trecut antrenorii indemnau sportivii sa mentina linia umerilor paralela cu solul, dar asta nu mai este regula in prezent. Pana la urma balansati un obiect greu si este natural ca umarul mainii care tine bila sa fie mai lasat.

PICIORUL DE SLIDE

Asigurati-va  ca piciorul de slide și genunchiul acestuia sunt orientate spre target. Nu vreti ca piciorul de slide sa fie indreptat intr-o directie iar bila si swing-ul (balansul) sa fie orientate pe alta directie. Acest lucru va afecta echilibrul, care este un alt element cheie al unui finish bun.

SOLDURILE

Miscarea corecta a soldurilor este esentiala pentru mentinerea echilibrului adecvat. Soldul este fundatia consecventei si pentru o urmarire buna a loviturii. Pozitia piciorului de slide este un bun punct de referinta pentru solduri.Bila trece de sold in timpul downswing-ului (parte a balansului in care bila coboara spre release), iar atata timp cat soldurile dumneavoastra sunt deschise si pe directia target-ului, veti avea spatiu suficient pentru ca swing-ul (bratul si bila) sa treaca. Inca odata, plasamentul corect al soldurilor va permite sa ramaneti in echilibru. Dupa ce eliberati bila, soldurile ar trebui sa se inchida usor. In pozitia la linie, vreti ca soldurile sa fie inchise si indreptate catre target.

BRATUL DE ECHILIBRU

Fiti constienti de pozitia bratului de echilibru (nonbowling arm), in special la linie. Actiunea bratului este, de asemenea, importanta. Este sus si indreptat catre tavan?  Trag de el in spate prea tare? Este indreptat spre podea? Il folosesc in vreun fel in timpul lansarii?

Raspunsul corect este ca ar trebui sa echilibreze impulsul generat de bratul cu bila. Astfel ca, asa cum bratul cu bila este la inaltimea maxima a backswingului (partea in care bila urca in spatele corpului), bratul de echilibru ar trebui sa fie usor indreptat spre inainte. In timp ce bratul cu bila coboara pentru a efectua lansarea, bratul de echilibru ar trebui sa fie deplasat in lateral pentru a contrabalansa impulsul eliberarii bilei.

CAPUL

Capul ar trebui sa fie cat mai stabil posibil, cu ochii indreptati spre target (reperul focusat pe toata perioada loviturii). Capul nu trebuie miscat dreapta sau stanga, el conducand practic lansarea. Atunci cand miscam capul in lateral avem tendinta de a aduce restul corpului in aceeasi directie. Din nou, ceea ce are de suferit prin miscarea pozitiei capului este echilibrul si alinierea swingului (balansului).  Amintiți-va, corpul vostru se duce in directia in care este condus de cap.

POZITIA

Postura de ansamblu este indicatorul final. Constientizati daca pozitia la line este buna („looks clean”)Intrebati-va: „Sunt prea aplecat spre inainte?”, „Sunt prea pe spate la finish?” „Am un finish lin?” Din perspectiva unui antrenor, este usor sa vezi daca miscarea unui jucator este in echilibru si eficienta.

VEDEREA DIN LATERAL

Puteti vizualiza aceleasi elemente ale finish-ului din lateral pentru a obține o perspectiva usor diferita.Poziția genunchiului piciorului de sprijin si extensia sunt cel mai bine privite din lateral.

GENUNCHIUL

Atunci cand un jucator are un finish in echilibru, de regula exista un spatiu intre genunchiul de slide si genunchiul posterior (al piciorului de echilibru) care echilibreaza impulsul din momentul in care swing-ul este la final.

FOLLOW-TROUGH-UL (urmarirea bilei cu bratul dupa lansare)

Extensia este catre popice? Este spre tavan? Mai important, pe ce directie este? In mod ideal, ar trebui sa fie catre traseul tinta. Desigur, unii jucatori mari au extensia prin interiorul corpului („across their body”). Asta nu inseamna neaparat ca jucatorul nu poate repeta aceasta actiune, dar este dificil de repetat eficient.

UN FINISH CONSECVENT

 

Cheia este sa vedeti daca puteti sa fixati o pozitie buna la linie si sa o faceti un proces repetabil. De obicei, puteti urmari inapoi o pozitie la linie dezechilibrata pana ajungeti sa identificati un defect in approach-ul dumneavoastra. Daca descoperiti ca picati intr-o parte la linie, puteti sa aruncati o privire la directia pe care lasati bila in balans  sau directia balansului atunci cand bratul coboara pentru release. Fiecare dintre „piesele” detaliate mai sus joaca un rol in pozitia la linie, si fiecare poate fi ajustat pentru a permite o mai bună coerenta. Tempo-ul poate juca un rol la fel de bun. Daca sunteti inclinat in fata la linie, poate doriti sa incetiniti approach-ul (termenul de approach este folosit si ca bucata de pista pana ;la linia de fault dar si ca totalitatea miscarilor pe care le face un jucator de la pozitia initiala pana la lansarea bilei/release).

In cele din urma, asigurati-va ca finish-ul dumneavoastra este confortabil si repetabil. Acesta nu ar trebui sa va faca sa va simtiti ca la locul de munca :)

 

 

 

 

Sursa: US Bowler Magazine May 2011